Historia

Sunnanå Sportklubb bildades 1939 av ett gäng fotbollsintresserade grabbar och lade därmed grunden till det vi ser idag.

Sunnanå´s idrottsliga idéer väckte stort intresse i början av 1980-talet med bl a SM-guld i damfotboll. Intresset för Sunnanå´s sätt att verka för lagarbete, ledarskap, medarbetarskap och ett utvecklande arbetssätt ökade ständigt och 1989 bildades sålunda Sunnanå Utveckling AB. Bolaget ägs helt av sportklubbens medlemmar.

2013 Året i Damallsvenskan blev ej som önskat – nedflyttning till nya Elitettan! Mycket skador och bredd i kvalité var orsaken. Herrarna kämpar på i serietoppen men lyckas ej i slutändan vinna för avancemang till Div 4. SSK bildar F19-truppen med en grund på F-98. Samarbeten med Myckle/KAIF och SFF är igång på pojksidan och flickverksamheten utvecklas via F19.

2012 Efter en säsong för damlaget med idel segrar avslutas det med uppflyttning till Damallsvenskan igen. Kvalspelet avgjordes mot QBIK Karlstad efter säker hemmaseger 4-1 i sista matchen. Detta år kvalspel p g a ny serie under Damallsvenskan, blir Elitettan 2013. Herrlaget begär sig ner till Div 5 p g a spelarbrist. Spelar med fd Sörbölespelare (veteraner i SSK). Inget lag anmäls i Svenska Spel F19. Men lokala samarbetsträffar på pojk- och flicksidan-talang startar intensivare.

2011  Sunnanåhuset säljs till Skellefteå kommun. Kontorslokaler ordnas i södra delen av huset närmast servicedelen. Kampen tillbaka till Damallsvenskan slutar med en tredjeplats i Norrettan för damerna efter att ha lett serien under en lång period. Herrlaget spelar Div 3. Föreningen deltar i Svenska Spel F19. (F95-96). Sörvalla får konstgräs.

2010 Ett år fyllt av utmaningar då damlaget åkte ur Damallsvenskan i sista omgången. Spelar i Norrettan 2011. Herrlaget jobbar vidare med samarbetet med SFF (se ovan) och föreningen anställer en ny föreningsadministratör, Anneli Sundqvist (april). SSK F17 är en ny trupp för året (i samarbete med lokala klubbar de bästa och embitiösa tjejerna F-94-95) spelar i Svenska Spelligan och slutar med svensk silvermedalj! Härligt tjejer! Försäljningen av Sunnanaåhuset inleds…

2010 "Vår läktare invigs"

2009 Damerna slutar 7:a och herrarna åker ur trean. Bollhallen vid Norrvalla byggs och invigs. Sunnanå SK börjar att bygga en egen läktare på Sörvalla.

2008 Detta år blev ett år med upp- och nedgångar i serien för damerna. Slutade 10:a (även om det skiljde 10 poäng till 11:e laget) så var vi inte nöjda. Många uddamålsförluster och för lite mål…Herrarna har kanske haft sitt yngsta lag i medelålder någonsin. Samspelar vidare med Skellefteå FF (Div I 2009) och utvecklar spelare enl. Djurgårdensmodellen.

2007 Damallsvenskan 2007 blev ett steg framåt för våra duktiga damer. De slog alla lag i serien och slutade resultatmässigt 5:a med enbart fyra förluster. Spelarna går individuellt och lagmässigt framåt kvalitativt.
Herrlaget i Div III har med många första års seniorer lyckats ta sig till kvalspel till Div 2 där de förlorade sista matchen – men oerhört starkt gjort, Juniorerna kvalificerade sig återigen till Juniorallsvenskan. Våra 16-åringar till Pojkallsvenskan och blev sedan bästa lag i Västerbotten. Sörböle FF (farmarlaget på damsidan med våra bästa damjuniorer) spelade till sig en tredjeplats i Div 2.

2006 Årets damsäsong har varit både motig på våren men också väldigt glädjande sedan sommaren. Laget slutar i serien ungefär som förra året och serien har totalt blivit jämnare men också kvalitativt bättre.Herrlaget i Div III har med många förstaårs seniorer lyckats behålla en mittenplacering. Juniorerna kvalificerade sig återigen till Juniorallsvenskan och Sörböle FF (farmarlaget på damsidan) hamnade i toppen av Div II.

2005 Damlaget blir sexa i Damallsvenskan och har de första utlandsimporterna i laget, Biancha Rech (Tyskland), Tiffeny Milbrett (USA) och Rebecka Smith (Nya Zeeland). Sörböle blir trea i Div II Damer.Herrlaget håller sig kvar i Div III, och inleder ett samarbete med två andra föreningar i Skellefteå för att satsa på att nå elitfotbollen även på herrsidan i SkellefteåDamjuniorerna vinner DM och Pojkar A vinner DM.

2004 Sportklubben firar 65 år och Sunnanå Utveckling 20 år. Damlaget blir nia i Damallsvenskan – men med en som vanligt bra höstsäsong. Herrlaget mycket nära seger i Div III, men tappar i slutmatcherna. Sörböle vinner Div II Damer. Herrjuniorerna vinner Juniorallsvenskan Norra Norrland, och damjuniorerna vinner U18 serien.

2003 Damlaget blir sjua i Damallsvenskan. Herrlaget ramlar ur Div II till Div III. Sörböle vinner Div III Damer. Herrjuniorerna vinner DM och Flickor A vinner DM.

1998 Boken "Den medskapande människan" kommer ut.

1997 Damlaget tar silver i inomhus-SM och Svenska Cupen. Damer U vinner U-17 SM inomhus. Herrar U tar en andraplats i Juniorallsvenskan.

1994 Nya Sunnanåhuset invigs i november.

1993 Damlaget vinner Inomhus-SM

1990 Herrlaget vinner div III.

1989 Damlaget vinner div 1. Sunnanå fyller 50 år.
Sunnanå Utbildning AB bildas.

1986 Boken "Utveckling pågår", kommer ut på eget förlag.

1985 Klubben sätter upp sin första musikal, "Dolly", som gör succé.

1983 Damlaget blir Svenska Cupmästare.
Boken "Sunnanå SK en föreningsidé" kommer ut.

1982 Damlaget blir Svenska mästare igen.

1981 Damlaget vinner inofficiellt Europacupen i Menton, Frankrike. Sunnanå får också Metalls kulturstipendium.

1980 Damlaget blir Svenska mästare. Anläggningsidén dvs. Sörvallaprojektet klubbas i Sunnanås styrelse.

1977 Susanne Lundmark blir Sunnanås första landslagsspelare.

1974 Damfotbollen gör sin entré i klubben.

1973 Klubbens första föreningsadministratör Ulf Hallberg anställs. Ungdomsfotbollen drar igång med fart, men en ordentlig ökning av ungdomslag.

1965 Sunnanå SK är för första gången i div 2.

1950 Föreningens juniorer vinner Norrlandsmästerskapen och går till riksfinal. Där blev det förlust med 0-2 mot Malmö FF hemma på Norrvalla.

1948 Sunnanå fick sin fotbollsplan.

1939 Sunnanå SK bildades den 5:e maj, då ett trettiotal ungdomar var samlade på Södercaféet. Den drivande kraften till detta möte och den som sedan arbetade för att skapa en slagkraftig idrottsförening på Söder, var Karlner Stenmark, som också blev föreningens förste ordförande.

images/1/images/1/2018-03/stodmedlem.jpg